Hvorfor Hedder Det Marathon?
Navnet på løbedistancen over dem alle, maraton, kommer fra den græske by Marathon. Løbet er her opkaldt efter den græske by, da det var derfra, at den græske soldat og budbringer, Pheidippides, løb til Athen for at overbringe nyheden og den græske sejr i et slag mod perserne.
Pheidippides siges her at have løbet hele distancen for at fortælle om nyheden - hvorefter han ifølge legenden faldt død om efter at have overbragt nyheden.
Maraton skabt til OL
Der gik dog små 2200 år, før maratonløbet blev skabt. Maratonløbet blev skabt i forbindelse med den første udgave af de moderne olympiske lege, der blev afholdt i Athen i 1896.
Her foreslog historikeren Michel Bréal arrangørerne at man lavede et løb fra Marathon til Athen, da det netop var en forbindelse til antikkens Athen, samtidig med at det kombinerede konkurrenceelementet fra OL.
Distancen på et maratonløb er i dag 42,195 km. Distancen ved det første OL i 1896 var kun 40 km, men i 1921 fastsatte det internationale atletikforbund, IAAF, at den officielle distance på et maratonløb var 42,195 km.
Ruten er i dag derfor lidt længere end den distance, som Pheidippides løb i år 490 f.kr.
I forhold til det første maratonløb i 1896 så har de bedste maratonløbere her 124 år senere skåret næsten en time af Spiridon Louis' vindertid i 1896. Her vandt den græske løber i tiden 2:58:30.
Kenyanske Eliud Kipchoge verdensrekord ved at vinde Berlin Marathon i tiden 2:01:39. Kipchoge har også løbet under to timer som den eneste i verdenshistorien. Tiden på 1:59:40 fra maratonløbet i Wien i 2019 er dog ikke anerkendt som den officielle verdensrekord.
Tak til avXperten!
Til sidst vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til indlægget her. Find et af Danmarks største online udvalg af elektronik på avXpertens webshop, hvor du eksempelvis kan finde et smart DVD drev så du kan se dine yndlings DVD film selvom din computer ikke har et DVD drev indbygget.