Portræt af Sportslegenden Emil Zátopek

Billede: Pixabay

Kan man både være den hurtigste til at løbe 5, 10 og 42 kilometer? Svaret er JA! Emil Zatopek er en legende når det kommer til løb. Ved du ikke, hvem han er? Så læs om legenden her.

Emil Zátopek

Hvem var Emil Zátopek? Emil Zátopek blev 78 år og levede fra 1922-2000. Når det kommer til langdistanceløb er Emil Zátopek en legende. I 1952 vandt han hele tre guldmedaljer til det Olympiske Lege i Helsinki i henholdsvis 5 km, 10 km og marathon løb. Han havde aldrig før løbet et marathon.

Emil Zátopek kom fra Tjekkoslovakiet, og blev blandt andet kaldt lokomotivet. Da han i 1952 havde vundet guld i 5 og 10 kilometer distancen, besluttede han i de sidste minutter at stille til start på maratondistancen på trods af, at han aldrig havde løbet et marathon før.

Her endte han med at sætte en ny rekord på 2:23:03

Emil Zatopek havde studeret på et militærakademi i Prag, men han endte altså med at blive en legende når det kommer til langdistance løb. Hans kone Dana Zatopek var også en olympisk atlet, og de vandt en guldmedalje til legene den samme dag.

Han brød flere rekorder på flere løbedistancer og deltog til sommer OL ikke mindre en tre gange. Han var blandt andet den første til at bryde 29 minutters barrieren på 10.000 meters løb.

Emil Zátopek bliver blandt andet fremstillet som en slags helt i bogen Born to Run, hvor man har romantiseret hans fantastiske mentalitet og træningsmetoder sammen med sin kone.

Tak til Billig Fitness

Vi vil gerne sende et tak til Danmarks billigste leverandør af fitness udstyr, som via støtte har gjort denne artikel mulig. Billig Fitness har en webshop, der sælger en masse udstyr, som kan medvirke til at du kan blive mere fit samt en bedre løber.

Derudover kan man også finde kosttilskud såsom kreatin og proteinpulver.