Boganmeldelse: Born To Run

Skrevet d. 02. April 2019

Inden man tager afsted på løbeturen, har man ofte lige brug for et par hurtige fakta om sundhed, løbestil, musik eller inspirerende citater. Der er mange måder at forberede sig til løbeturen; så som mentaltræning, styrketræning, og fokus på væske og kost. Andre forbereder sig også med film, YouTube eller en god bog.

Vi har i dag valgt at anmelde en bog, som har fokus på løb fra et virkelig bredt perspektiv. Bogen er skrevet af forfatteren og journalisten Christopher McDougall, som har skrevet for mange sunhedesmagaziner i U.S.A som New York Times Magazines, Mens Journal og Mens health.

Han fandt dog først sin store passion gennem en lang rejse, hvor han egentlig startede med spørgsmålet: Hvorfor gør min fod ondt? Med sin kunst til at skrive godt, og en lang rejse, der også byder på videnskabelige undersøgelser, har Christopher McDougall skrevet flere bøger om både løb og sundhed, men også inspirerende personligheder.

Bogen som på dansk hedder Født til Løb, har egentlig den lange engelske titel: Born To Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen.

Referat

Forfatteren er selv hovedpersonen og fortælleren i den lange bog om løb. Han tager på en lang rejse væk fra sit arbejde for at finde ud af, hvorfor han bliver ved med at få løbeskader. Undervejs møder han utrolig mange spændende personligheder, som man bliver virkelig godt introduceret for.

Bogens kapitler varierer hele tiden i fortællingen til at handle om videnskaben bag løb, det spirituelle og ikke mindst selve løb som en sportsgren. Derfor er der meget fokus på især ultra-running, hvor det er blevet mere moderne med lange løb. I U.S.A har de flere løb, som er 100 miles, hvilket svarer til omkring 160 km.

Christopher McDougall opsøger et “gemt og glemt” folkefærd i Mexico, som efter sigende skulle være nogle af verdens bedste langdistanceløbere. Han vil undersøge deres hemmeligheder til, hvorfor de er så gode løbere som de er.

Det viser sig, at dette folkefærd kaldet Tarahumaras på trods af deres primitive løbestil, er virkelig inspirerende. De stiller op til disse 100 miles løb uden træning, iført sandaler og hvide kjoler, og udfordrer de bedste løbere i verden, som har trænet i mange år til disse races.

Derudover samler forfatteren nogle af de bedste ultraløbere i verden, og tager dem med ned på hjemmebanen for Tarahumaras for at se, hvor gode løbere de er nede i deres eget terræn.

Dernede finder han blandt andet karakteren Caballo Blanco, den hvide hest, som er et af mysterierne som forfatteren undersøger. En mand fra Colorado, som på en måde er stukket af fra sin tilværelse, for at leve blandt dette folkefærd væk fra alle moderne problemer og livsstilssygdomme som vi kender til fra den vestlige verden.

Anmeldelse

Det er nok svært at finde en bog, som beskriver løb fra så mange perspektiver som Born to Run gør det. Når man ser løb fra så mange synsvinkler, og romantiserer et fattigt folkefærd på den måde som forfatteren gør det, giver det også mulighed for at være kritisk over mange kapitler og fakta i bogen.

Her på redaktionen, samt mange af de andre personer vi kender, som har læst bogen, er der dog enighed om, at den er helt fantastisk. Spændingen, videnskaben og de forskellige karakterer i bogen gør, at man slet ikke behøver at have interesse for løb for, at man synes at denne bog er god.

Bogen er helt klart anbefalelsesværdig, og primært også derfor, at vi har valgt at skrive en anmeldelse om bogen. Det er en bog, som har meget at fortælle, meget på hjertet og glædeligt deler ud af sin viden og erfaringer på en naturlig måde, som helt sikkert kan inspirerer dig til fremtidige løbeture, hvis du vælger at læse denne bog.

God læselyst.

Tak til avXperten

Vi vil gerne sende et stort tak til avXperten, som via deres samarbejde har gjort denne artikel mulig. AvXperten udbyder blandt andet er stort udvalg af USB-kabler i høj kvalitet og til favorable priser.

Uanset om du løber 2, 5 eller 12 kilometer, så er lange løbeture noget, som rigtig mange løbere nyder. Man får en helt særlig ro og meditativ følelse af at løbe…
Læs mere
Hvis du er nybagt mor og er ved at have opdaget, at din ikke bare af sig selv kommer tilbage til den tilstand og form, som den var før din graviditet, så skal d…
Læs mere
Jo bedre du kender dig selv, jo mere kontrol har du over dit liv. Sådan har forfatteren Matt Fitzgerald skrevet i hans bog, “Life is a Marathon”. Træningen om r…
Læs mere
Der er mange fantastiske ting ved at udforske et andet land. Anderledes mad, kulturelle og historiske steder, og sidst men ikke mindst, træning i spritnye omgiv…
Læs mere
Når det gælder om at være en sund, glad og effektiv løber, så kræver det især følgende: Du skal være stabil og have gode vaner, hvis du kontinuerligt vil udvikl…
Læs mere
Der er noget helt specielt ved at løbe sit første marathon, ligesom at der er noget helt specielt ved at vælge sit første marathon. Heldigvis for dig, der er i …
Læs mere
Vi kender alle til situationen, hvor man ikke rigtig orker det, man har sat sig for. Ofte prøver man at bortforklare og finde gode grunde til, hvorfor man ikke …
Læs mere