Runners High - Sandt eller falsk?

Billede: Canva

Langt de fleste, både løbere og ikke løbere, har hørt om den tilstand, der bliver kaldt “runners high”. Dette er en form for euforisk tilstand, som man får efter et meget hårdt løb. har man ikke oplevet det, er man formentlig tilbøjelig til at overveje om tilstanden egentlig passer, eller det blot er noget, løbere finder på?

Lad os lige starte med at gøre det helt klart. Ja, runners high findes, både rent fysisk og psykisk. Nu sidder du sikker i forlængelse med denne opklarelse og tænker, at det nok er forbeholdt eliteløbere. Endnu en gang kan vi afkræfte myten.

Runners high kræver ikke, at du er hverken professionel eller ekstremt trænet, det kræver derimod, at du formår at presse dig selv en smule mere, end du troede du kunne.

Hvordan fungerer det så? Runners High kan deles op i to ting, nemlig den fysiske og psykiske effekt.

Ud fra det fysiske perspektiv, fungerer det sådan, at man under og efter et løb kan blive fyldt med positiv energi og følelser. Dette kommer som et resultat af kombination af frisk luft, motion, samt følelsen af at have opnået sit mål. Man får altså en stor form for selvtilfredshed, der fylder dit hoved med positiv energi, glade tanker og overskud.

Den psykiske del hænger i høj grad sammen med, at man ved et hårdt løb, hvor man virkelig får presset sig selv, udløser en masse endorfiner, der er hjernens lykkestof.

Runners high er altså den følelse man får, når begge disse aspekter sætter ind, og kombinationen giver en fantastisk følelse. Man bliver ramt af en mental og fysisk glæde og tilfredshed, der er svær at opnå på andre naturlige måder, hvilket også skyldes, at den er så omtalt som den nu engang er.