Runners High - Sandt Eller Falsk?

Skrevet d. 05. July 2019
Canva

Langt de fleste, både løbere og ikke løbere, har hørt om den tilstand, der bliver kaldt “runners high”. Dette er en form for euforisk tilstand, som man får efter et meget hårdt løb. har man ikke oplevet det, er man formentlig tilbøjelig til at overveje om tilstanden egentlig passer, eller det blot er noget, løbere finder på?

Lad os lige starte med at gøre det helt klart. Ja, runners high findes, både rent fysisk og psykisk. Nu sidder du sikker i forlængelse med denne opklarelse og tænker, at det nok er forbeholdt eliteløbere. Endnu en gang kan vi afkræfte myten.

Runners high kræver ikke, at du er hverken professionel eller ekstremt trænet, det kræver derimod, at du formår at presse dig selv en smule mere, end du troede du kunne.

Hvordan fungerer det så? Runners High kan deles op i to ting, nemlig den fysiske og psykiske effekt.

Ud fra det fysiske perspektiv, fungerer det sådan, at man under og efter et løb kan blive fyldt med positiv energi og følelser. Dette kommer som et resultat af kombination af frisk luft, motion, samt følelsen af at have opnået sit mål. Man får altså en stor form for selvtilfredshed, der fylder dit hoved med positiv energi, glade tanker og overskud.

Den psykiske del hænger i høj grad sammen med, at man ved et hårdt løb, hvor man virkelig får presset sig selv, udløser en masse endorfiner, der er hjernens lykkestof.

Runners high er altså den følelse man får, når begge disse aspekter sætter ind, og kombinationen giver en fantastisk følelse. Man bliver ramt af en mental og fysisk glæde og tilfredshed, der er svær at opnå på andre naturlige måder, hvilket også skyldes, at den er så omtalt som den nu engang er.

Tak for støtten

Tak til Illums Bolighus for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af flotte designermøbler som en Finn Juhl høvdingestol i Illums Bolighus.

Opvarmning, distance, km/t og meget andet. Selvom løb kan virke ret simpelt, så er disciplinen fuld af en lang række fagudtryk og begreber, som ligger ud over d…
Læs mere
Marathonløb er blevet en  af de mest populære løbedistancer over de seneste par år. Løbedistancen indgår blandt andet også i en Ironman, men hvorfor løber …
Læs mere
Hårdheden af et ultraløb kommer ikke kun an på distancen. Vind, vejr, samt den hastighed du lægger for dagen er afgørende for, hvor hårdt et løb er. Death Valle…
Læs mere
Mange kender nok de velkendte vandrestave som mange bruger til gåture, men kan de også bruges effektivt til løb? Netop dette giver vi dig svar på i dette indlæ…
Læs mere
Langt de fleste af os har et ønske om at leve mere miljøvenligt, både for klimaets, vores og børnenes skyld. Der er rigtig mange ting, man kan gøre. En af dem e…
Læs mere
Der er mange der undrer sig over, hvor navnet Maraton egentlig kommer fra. Der er faktisk en sjov historie både til navnet og til distancen, der er blevet ændre…
Læs mere
Selvom langt de fleste ikke ligefrem behøver yderligere incitament til at drikke kaffe, så kan du nu undskylde dit kaffeforbrug med, at det hjælper din løbetræn…
Læs mere