Danskerne løber og dyrker idræt i naturen som aldrig før

Billede: Dorothy Castillo

Stadigt flere danskere bruger den grønne natur til at dyrke idræt i og tage nogle gode, lange løbeture. I en ny undersøgelse er det for første gang blevet kortlagt, analyseret og rangeret, hvordan mulighederne for at dyrke idræt i naturen er i de forskellige danske kommuner.

Stor forskel på kommunerne

Andelen af voksne mennesker, som anvender naturen til idræt og motion, er steget fra 36 % i 2011 til 44 % i 2016. Dermed er naturen faktisk den mest populære idrætsarena i Danmark. Men kortlægningen af idrætsmulighederne i den danske natur, der netop er udkommet, viser, at det varierer meget fra kommune til kommune, hvor gode mulighederne for at dyrke idræt i naturen er.

Analysen er den første af sin slags, i hvert fald i forhold til måde, hvorpå de mange faciliteter, der er til rådighed i naturen til at dyrke idræt, kortlægges. Med analysen har man fundet frem til, at de fleste kommuner har enten noget skov eller vandstrækning, som egner sig til outdooridræt som f.eks. (trail)løb, mountainbike, ridning, kajakroning eller lignende. Dog viser analysen også, at der er mange steder, hvor outdooridrætten ikke bliver understøttet af faciliteter.

Der er overordnet set er et ret stort potentiale for at forbedre mulighederne for outdooridræt i kommunerne via flere faciliteter, hvilket ville styrke udviklingen i antallet af udøvere, og derfor også folkesundheden.

Sammen med DGI har Danmarks Idrætsforbund lavet en målsætning om, at Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation, og et godt udbud af outdoorfaciliteter spiller en vigtig rolle i denne målsætning..

Hvilke kommuner er bedst?

Ønsker du at lufte løbeskoene på lækre skovstier viser analysen at du med fordel kan søge mod byer som Silkeborg. På plads nr. 1 på listen over kommuner med flest muligheder for skovidræt ligger Silkeborg kommune, hvor også Silkeborg by understøtter dette med virkelig fine muligheder for blandt andet trailløb og orienteringsløb. De fem bedste kommuner er følgende:

  1. Silkeborg
  2. Hillerød
  3. Borholm
  4. Herning
  5. Viborg

I bunden af listen kommer kommuner, som hverken har arealerne eller faciliteterne til outdooridræt. Her befinder kommunerne Frederiksberg, Herlev og Rødovre sig, og også Læsø, som er den kommune, der har det største uudnyttede potentiale. Det vil sige, kommunen har masser af arealer, men bare ingen faciliteter til at fremme idræt i naturen.