Træn Op Til Et Halvmarathon

Skrevet d. 12. October 2018
Jumpstory

Der er mange fordele ved at løbe et halvmarathon. Længden, som lyder på lige over 21 kilometer, er den perfekte distance. Det er langt nok til, at det kræver træning, og til at du får en følelse af at have opnået noget, samtidig med at det er relativt overskueligt både at træne op til det samt rent faktisk at gennemføre det.

Men før du kaster dig ud i en tilmelding til det næste og nærmeste halvmarathon, er der nogle ting du bør overveje.

Overvej dit udgangspunkt

Når du vælger, hvilket løb du vil løbe, bør du vælge et mindst to måneder ude i fremtiden. Hvis du på nuværende tidspunkt er i stand til at løbe fem kilometer på en relativt fornuftig tid og uden de store pauser, bør du, med en fornuftig portion dedikation, kunne være klar til at løbe 21 kilometer efter otte uger.

Hvis du derimod ikke har den store grundform endnu, bør du kalkulere med tre-fire måneders træning. Start stille og roligt, og træn dig op til at kunne løbe fem kilometer, som er det udgangspunkt, de fleste guides går ud fra.

Vælg en træningsplan, der passer til dig

Når du har fastslået dit udgangspunkt og valgt et halvmarathon, er det tid til at finde en træningsplan, der passer til dine evner, behov, ambition og tid.

Der findes utallige træningsguides man kan følge, alt efter hvad man er til. Det vigtigste, når du vælger en plan, er, at den indeholder fire ting:

  • “Cross training” som indebærer konditionstræning, som ikke er løb. Til dels for at du får noget afveksling fra konstant at løbe, men også for at bruge forskellige muskler, samtidig med at du arbejder på din kondition. Dette kunne fx være cykling og svømning
  • Langdistanceløb, hvor du simpelthen løber så langt, du kan. Dette giver god selvtillid og en god indikation af, hvor du står i forhold til at kunne løbe 21 kilometer.
  • Hviledage, som bør ligge lige efter langdistance-løbene, da de kan være meget udmattende for kroppen.
  • Nedtrapning op til løbet. I den sidste fase før løbet bør du trappe ned i mængden og varigheden af din træning, så du på selve løbsdagen har de optimale fysiske betingelser for at kunne gennemføre løbet.

Køb det rette udstyr - og husk at teste det!

Løb er en relativt billig sportsgren. I realiteten behøver det ikke koste noget som helst, men når du skal løbe et halvmarathon, anbefaler vi alligevel, at du investerer i lidt udstyr. Det gør det noget mere behageligt at løbe!

Det vigtigste at have styr på er fodtøjet. Vi anbefaler, at du går ind i sportsbutikker, hvor du kan modtage vejledning og prøve forskellige modeller. Det er meget forskelligt, hvad folk foretrækker; derfor er det vigtigt, du prøver dig frem og vælger det, du er mest komfortabel i, og ikke hvad dine kollegaer eller venner foretrækker.

Herudover kan man med fordel også investere i et par leggins og sokker, der er specielt fremstillet til at løbe i.

Husk for guds skyld at teste udstyret inden selve løbet! Der er intet værre end at stå foran 21 kilometers løb og først der finde ud af, at skoene eller leggings gnaver, eller at dine sokker konstant falder ned.

Hav styr på kosten

Samtidig med at du træner op, vil du hurtigt finde ud af hvilken kost der virker for dig. Hvor meget du skal spise, hvad du skal spise og hvilket tidspunkt du bør spise. Prøv dig gerne frem for at se hvad der giver dig bedst energi.

Det er ligeledes vigtigt, at du på løbsdagen holder dig til den kost, du har vænnet dig til og ved virker! Undgå at eksperimentere med drikke, der er fyldt med koffein og andet, hvis du ikke har benyttet det under træningen. Du risikerer bare at skulle løbe 21 kilometer med ubehag og ondt i maven.

Hold dig til din plan, medmindre...

Det er super vigtigt, at du holder dig til din plan, hvis du vil opnå et fornuftigt resultat. Men det er lige så vigtigt, at du er ærlig over for dig selv og lytter til din krop.

Hvis du er småskadet og ignorerer det, risikerer du blot, at det bliver værre, og at du til sidst ikke er i stand til at løbe. Anerkend, hvis du har en skavank og gør, hvad der skal til for at komme over det, også hvis det betyder en mindre pause.

Tak til Danish Skin Care

Her til slut vil vi godt takke Danish Skin Care for at have gjort denne artikel mulig med støtte. Hvis du ikke kender Danish Skin Care, kan vi fortælle, at det er en virksomhed, som sælger skønne hudplejeprodukter mod bumser og deslige.

Det kan altid være svært, hvordan man skal gribe det an, når man ønsker at komme igang med løb. En god start er at løbe 2 gange i ugen og holde sig til det i e…
Læs mere
Det kan nogle gange være svært at holde motivationen oppe, når du løber. Derfor er det fedt, at der bliver udviklet en masse apps, som kan være med til at …
Læs mere
Hvor hurtigt løber man 3 km? For at svare på det, kan man være fristet til at stille spørgsmålet: Hvor god form er du i? For der er stor forskel på, hvor hurtig…
Læs mere
Den nuværende hastighedsrekord på marathon distancen er sat af Eliud Kipchoge, der som den første har løbet et marathon på under to timer. Han løb i tiden 1 tim…
Læs mere
Den ene turist grinede, da han så, at den anden tog sine løbesko på, da de stod overfor en leopard. Han spurgte så grinende: "Tror du virkelig, at du kan løbe f…
Læs mere
Uanset om du løber 2, 5 eller 12 kilometer, så er lange løbeture noget, som rigtig mange løbere nyder. Man får en helt særlig ro og meditativ følelse af at løbe…
Læs mere
Hvis du er nybagt mor og er ved at have opdaget, at din ikke bare af sig selv kommer tilbage til den tilstand og form, som den var før din graviditet, så skal d…
Læs mere